Ρινοπλαστική

 logo grammata Damagas big

 

   Η ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις από άτομα όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, γιατί βελτιώνει εντυπωσιακά και μόνιμα τη συνολική εικόνα του προσώπου. Πρόκειται για μια ασφαλή χειρουργική επέμβαση με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης, αφού, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και όταν πραγματοποιηθεί επιτυχώς από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, μπορεί να επιφέρει μεγάλες και δυναμικές αλλαγές στη ζωή των υποβληθέντων.       

  Η ρινοπλαστική επαναδιαμορφώνει το σχήμα της μύτης, μειώνοντας ή αυξάνοντας το μήκος, αφαιρώντας τον ήβο, αλλάζοντας τη γωνία της μύτης με το άνω χείλος και κυρίως αλλάζοντας το σχήμα του ακρορρινίου με τη χρήση ραμμάτων, τροποποιώντας τη μνήμη των χόνδρων. Αποτελεί επέμβαση-πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό, πρώτον γιατί η ποικιλομορφία στην ανατομία της μύτης κάνει την κάθε επέμβαση μοναδική και δεύτερον γιατί παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό να επιτευχθεί και το απολύτως λειτουργικό (π.χ. διόρθωση και της τυχόν σκολίωσης ρινικού διαφράγματος και των υπερτροφικών κογχών) που είναι η ελεύθερη ρινική αναπνοή (μια μύτη που δεν αναπνέει, τι κι αν είναι πανέμορφη…). Επίσης, η επέμβαση πραγματοποιείται αν συνυπάρχει και κάποια συγγενής δυσμορφία (π.χ. λαγόχειλο).

   Παρόλο που η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση του ατόμου, δεν αποτελεί από μόνη της πανάκεια για την τελειότητά του (ειδικά αν συνυπάρχουν κι άλλες ατέλειες, όπως π.χ. υποπλαστικό πηγούνι), ούτε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Έτσι το άτομο που ενδιαφέρεται να βελτιώσει –και όχι απαραίτητα να τελειοποιήσει- την εμφάνισή του, που είναι συναισθηματικά σταθερό κι έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι ένας καλός υποψήφιος για ρινοπλαστική. Κατά την προεγχειρητική συνεδρία, αφού ληφθούν υψηλής ακρίβειας φωτογραφίες, αναφέρονται τα σημεία που κάποιος θα ήθελε να αλλάξει, γίνεται εκτίμηση της μύτης και του προσώπου και εξηγούνται οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν το σχήμα και το μέγεθος του προσώπου, τη σύγκλιση της άνω με την κάτω γνάθο, τη δομή των οστών και των χόνδρων της μύτης, το πάχος και τον τύπο του δέρματος, την ηλικία και φυσικά τις προσδοκίες του υποψήφιου. Όσον αφορά την ηλικία, οι νεότεροι υποψήφιοι χρειάζεται να είναι στο τέλος της εφηβείας τους (17-18 ετών) για να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σπλαχνικού κρανίου, αλλά και για να είναι συναισθηματικά πιο ώριμοι. Γι’αυτό και όταν προσέρχονται για ρινοπλαστική νωρίτερα από αυτή την ηλικία, ίσως και από την επιθυμία των γονέων, θα πρέπει να συστήνεται μια νέα εξέταση σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Η επίτευξη της αρμονίας της μύτης με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου αναδεικνύει την αναγκαιότητα της εξατομίκευσης προκειμένου η ρινοπλαστική να είναι επιτυχημένη. Στα άτομα που έρχονται στο ιατρείο κρατώντας τη φωτογραφία μιας διασημότητας και ζητούν να αποκτήσουν την ίδια μύτη, λέμε ότι η μύτη αυτή μπορεί να είναι ιδανική για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά ίσως να μην τους ταιριάζει. Επομένως, η καλή επικοινωνία του υποψήφιου για ρινοπλαστική με τον πλαστικό χειρουργό είναι πολύ σημαντική στο όλο εγχείρημα.

   Η σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική  είναι η όσο το δυνατό πιο ατραυματική και με γρηγορότερο χρόνο ανάρρωσης τεχνική. Το διακύβευμα είναι το φυσικό, εξατομικευμένο και προβλέψιμο –με ακρίβεια χιλιοστού- αποτέλεσμα, χωρίς τον κίνδυνο επαναφοράς των χόνδρων στην αρχική τους θέση.

  Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνική ρινοπλαστικής που εφαρμόζω είναι η «Πλαστική Ρινικής Μνήμης» («Nasal Memory Surgery»). Πρόκειται για μια «έξυπνη» τεχνική, η οποία πραγματοποιείται με σεβασμό προς το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του προσώπου που είναι η μύτη, και στηρίζει το όνομά της στο γεγονός ότι οι χόνδροι της μύτης διαθέτουν μνήμη: άρα, στην ουσία παρεμβαίνουμε και τροποποιούμε τη μνήμη των χόνδρων για  να μην επανέλθουν στην αρχική τους θέση.  Η μέχρι τώρα κλασική άποψη ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ρινοπλαστικής απαιτούνταν κυρίως η αφαίρεση  ιστού δεν ισχύει, αφού η διαδικασία αυτή κατέληγε σε μια αποσκελετωμένη μύτη, με ένα αφύσικο, τεχνητό και κυρίως απρόβλεπτο αποτέλεσμα που γινόταν ορατό από οποιονδήποτε ουδέτερο παρατηρητή.

   Το πλεονέκτημα της πλαστικής ρινικής μνήμης είναι ότι αφαιρείται η ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα του πολύτιμου ιστού της μύτης και η επαναδιαμόρφωση του υπόλοιπου πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία-κλειδιά, δίνοντας τη δυνατότητα στη μνήμη του χόνδρου να επαναπροσδιοριστεί. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος λίγους μήνες μετά την πραγματοποίησή της οι χόνδροι να επανέλθουν στην αρχική τους θέση, ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι, εκτός από φυσικό, και μόνιμο. Έτσι όχι μόνο αποφεύγεται ο κίνδυνος μετεγχειρητικών προβλημάτων αναπνοής, αλλά μπορούν, επίσης, να διορθωθούν τυχόν υπάρχοντα αισθητικά προβλήματα από προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές.

  Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί μία με δύο ώρες, πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, ενώ δίδεται συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα (ημερήσια νοσηλεία). Η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε μία εβδομάδα, ενώ στα δυναμικά σπορ μετά από 5 εβδομάδες. Η  πλήρης υποχώρηση του οιδήματος επέρχεται σε 1-1,5 μήνες.

   Το κόστος της ρινοπλαστικής για αισθητικούς σκοπούς δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός και αν συνυπάρχει παραμόρφωση συγγενούς ή τραυματικής αιτιολογίας και παράλληλα αναπνευστικό πρόβλημα που οφείλεται σε σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

  Η ρινοπλαστική με τη δυναμική τεχνική πλαστικής ρινικής μνήμης εξασφαλίζει φυσική και λειτουργική μύτη, με αποτέλεσμα ένα νέο ελκυστικό σχήμα με ελεύθερη αναπνοή.

 

  Ενημερωθείτε, επίσης, για το λίφτινγκ προσώπου, τη βλεφαροπλαστική, την ωτοπλαστική, τη γενειοπλαστική, το κροταφικό lift, την ενδοσκοπική ανόρθωση μετώπου, την κοιλιοπλαστική, τη λιποαναρρόφηση, τη λιπογλυπτική, τη βραχιονοπλαστική, την ανόρθωση γλουτών, την ολική μεταμόρφωση σώματος, την αυξητική στήθους, την ανόρθωση στήθους, τη μειωτική στήθους, την πλαστική θηλών, την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, την επανορθωτική πλαστική χειρουργική, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, τη μεσοθεραπείατη μεσοθεραπεία αντιγήρανσης με βλαστοκύτταρα, το bio nutri liftτο laser αποτρίχωσης με Αλεξανδρίτη Candela και τη δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους από τον πλαστικό χειρουργό Άρη Νταμάγκα.

Εμπειρίες Ρινοπλαστικής

Εμπειρίες Ρινοπλαστικής
Αληθινές εμπειρίες
  •  Ρινοπλαστική: μια από τις κορυφαίες
  • Λειτουργική ρινοπλαστική: μια εμπειρία