Συχνές Ερωτήσεις

 logo grammata Damagas big

   

Λύστε τις πιο συχνές απορίες σας για μια από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις προσώπου

 

Σε τι θα ωφελήσει την υγεία μου η  ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική, εκτός από τη βελτίωση της εικόνας της μύτης, έχει πολλαπλά ιατρικά οφέλη για όσους την επιλέγουν και πιο συγκεκριμένα:

  • Διορθώνει τη σκολίωση ρινικού διαφράγματος.
  • Διορθώνει τις υπερτροφικές κόγχες, που μαζί με την αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος, βελτιώνουν τη μηχανική της αναπνοής.
  • Αποκαθιστά άλλα ανατομικά προβλήματα (διάτρηση διαφράγματος), που περιορίζουν την αναπνοή και προκαλούν ρινική συμφόρηση.
  • Βελτιώνει τη λειτουργικότητα της μύτης και συμβάλλει στον καθαρισμό και την εφύγρανση του οξυγόνου που φτάνει στους πνεύμονες, αποφεύγοντας τυχόν ερεθισμούς.
  • Απαλλάσσει τους υποβληθέντες από πονοκεφάλους, ροχαλητό και το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
  • Αυξάνει την αντοχή στην άσκηση.
  • Αυξάνει την κοινωνικότητα και βελτιώνει την επαγγελματική κατάσταση των υποβληθέντων, αφού τους απαλλάσσει από τα αρνητικά συναισθήματα που βίωναν λόγω της εικόνας της μύτης τους.
  • Εξαφανίζει τα «στίγματα» από συγγενείς δυσμορφίες (π.χ. λαγόχειλο) ή τραυματισμούς, διευκολύνοντας τις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

 

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για την επέμβαση; Τι είναι η ανοικτή και τι η κλειστή ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική, τόσο η πρωτογενής (αυτή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά) όσο και η δευτερογενής αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου. Η ανοικτή ρινοπλαστική, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική τη δεκαετία του 1990, αποτελεί μια τεχνική ρινοπλαστικής, όπου οι χόνδροι της μύτης εκτίθενται με την αποκόλληση της ρινικής επιδερμίδας. Αυτό επιτυγχάνεται με μια μικρή εξωτερική τομή στη στυλίδα, δηλαδή στο σημείο της μύτης που βρίσκεται μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ανοικτής ρινοπλαστικής είναι η ευρεία ορατότητα που δίνεται σε όλα τα ανατομικά στοιχεία που πρόκειται να επαναδιαμορφώσει ο πλαστικός χειρουργός. Καθίσταται δυνατή η πλήρης απεικόνιση των εσωτερικών δομών της μύτης και η τοποθέτηση των ραμμάτων στα ακριβή σημεία. Όλα εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε υποψήφιου, οι οποίες αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της προ-εγχειρητικής συνεδρίας. Συνήθως η ανοικτή μέθοδος επιλέγεται για τη διόρθωση πιο δύσκολων περιπτώσεων, ενώ η κλειστή χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα μαλακά μέρη της μύτης, όπως είναι το ακρορρίνιο, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μεταβολές.

Ανησυχώ για την ουλή που μπορεί να μείνει από την πραγματοποίηση της επέμβασης με την ανοικτή μέθοδο. Μήπως αυτό αποτελεί πρόβλημα; 

Η ουλή που σχηματίζεται από την τομή που δημιουργείται στη στυλίδα, αντίθετα απ’ό,τι νομίζουν πολλοί, επουλώνεται εντελώς και σπάνια δημιουργεί αισθητικά προβλήματα. Αν η τομή προγραμματιστεί σωστά και συρραφεί καλά-μικροσκοπικά ράμματα, κλπ.- σε λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της ρινοπλαστικής παύει να είναι εμφανής.

Πότε θα δω το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής μου;

Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι εμφανές αμέσως μετά την αφαίρεση του ρινικού νάρθηκα. Ωστόσο, μετά την επέμβαση η μύτη χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο για να υποχωρήσει επαρκώς το οίδημα, επιτρέποντας στα τελικά αισθητικά αποτελέσματα να γίνουν εμφανή. Να έχετε υπόψη σας ότι η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που το αισθητικό της αποτέλεσμα έχει μεγάλα περιθώρια βελτιστοποίησης: συνεχίζει να βελτιώνεται και να αναδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο.

Πόσο προσεκτικός/ή  να είμαι μετά την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής μου;

Σε γενικές γραμμές, η ρινοπλαστική είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση που αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση και τη ζωή του ατόμου. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο συνιστάται η αποφυγή ενεργειών που αυξάνουν πιθανή αιμορραγία και μεσοπρόθεσμα, για διάστημα περίπου ενός μήνα, η αποφυγή πλήξης (χτυπήματος) που μπορεί να προκαλέσει καταρχήν πόνο και σε σπάνιες περιπτώσεις ζημιά στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Γι’αυτό καλό είναι για τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση να αποφεύγονται τα δυναμικά σπορ και οι υποβληθέντες  σε ρινοπλαστική να λαμβάνουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα όταν ασχολούνται με δραστηριότητες που εκθέτουν την περιοχή.

Πόσο επιτυχημένη είναι η ρινοπλαστική σε μεγάλες ηλικίες;

Αν η ρινοπλαστική γίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του εξαιτίας της μείωσης παραγωγής κολλαγόνου, γεγονός που καθιστά την επίτευξη του άριστου αισθητικού αποτελέσματος πιο απαιτητική. Η ελαστικότητα του δέρματος δεν είναι ίδια στα είκοσι και στα πενήντα. Όταν μικρύνουμε μια μεγάλη μύτη και μετά από μια εβδομάδα αφαιρέσουμε το νάρθηκα που συγκρατεί τα οστά, θα δούμε ότι το νεανικό δέρμα έχει «μαζέψει» χάρη στην ελαστικότητά του. Αντίθετα, το πολύ ώριμο δέρμα δεν θα έχει την ίδια αντίδραση, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαναλογία με το σκελετό και το ακρορρίνιο να δείχνει φουσκωμένο. Βέβαια, για να μην αποθαρρύνουμε κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από το να πραγματοποιήσουν μια επέμβαση που ενδέχεται να είχαν διακαή επιθυμία σε όλη τους τη ζωή, τους λέμε ότι με τη νέα ανοικτή μέθοδο της ρινικής μνήμης μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι είναι η μη-χειρουργική ρινοπλαστική;

Ουσιαστικά είναι ακόμα μια εφαρμογή των ενέσιμων εμφυτευμάτων («fillers» υαλουρονικού οξέος), με τα οποία πετυχαίνουμε ένα καμουφλάζ μικρών δυσμορφιών της μύτης. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τη χειρουργική ρινοπλαστική, διότι δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά ή μόνιμα τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από λειτουργική άποψη (αναπνοή) μία μύτη, αλλά μπορεί να κρύψει μικρά εξογκώματα και να δημιουργήσει μια καλύτερη εμφανισιακά ράχη, αλλαγές οι οποίες μπορούν να κάνουν τη μύτη να φαίνεται πιο ελκυστική. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Μετά την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας, ο πλαστικός χειρουργός εγχύει με μικρές ενέσεις στη μύτη τα fillers και τα διαμορφώνει, δίνοντας ένα ομορφότερο σχήμα στη μύτη. Η συνολική διαδικασία διαρκεί περίπου μισή ώρα και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Τα fillers δεν αποτελούν, βέβαια, τη λύση για τον καθένα που θεωρεί τη μύτη του μη ελκυστική ούτε μπορούν να αποκαταστήσουν ανατομικά προβλήματα, κατάγματα ή ιδιαίτερες δυσμορφίες, αλλά είναι μια χρήσιμη εναλλακτική μέθοδος για διόρθωση μικρών προβλημάτων, όπως επίσης κάποιας μικρής ατέλειας που μπορεί να προκύψει μετεγχειρητικά. Και βέβαια ο μόνος που είναι κατάλληλος για να πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική χωρίς επέμβαση και να κρίνει την απόλυτη ένδειξη είναι ο πλαστικός χειρουργός –και όχι άλλη ειδικότητα- διότι αυτός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όλο το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών.

Με ποιες επεμβάσεις συνδυάζεται συνήθως η ρινοπλαστική;

Πολλές φορές η ρινοπλαστική συνδυάζεται με γενειοπλαστική, η οποία αποκαθιστά προβλήματα στο πηγούνι και βοηθά στην περαιτέρω ανάδειξη του αισθητικού αποτελέσματος της ρινοπλαστικής. Επίσης, ίσως να χρειαστεί ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση στα άνω χείλη με υαλουρονικό οξύ ή λίπος για την επίτευξη συμμετρίας. Ο συνδυασμός όλων αυτών προσφέρει στους υποβληθέντες θεαματική βελτίωση στη συνολική εικόνα του προσώπου τους και ένα νέο προφίλ.