λειτουργική ρινοπλαστική: μια εμπειρία - www.ρινοπλαστικηαν.gr

 logo grammata Damagas big

Λειτουργική ρινοπλαστική: μια εμπειρία

   Η ρινοπλαστική είναι αφενός μια από τις πιο δημοφιλείς και αφετέρου μια από τις πιο απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Γι’αυτό η εμπειρία και η εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία της και μάλιστα διπλής σημασίας όταν πρόκειται για διορθωτική, μετά από αποτυχημένη, ρινοπλαστική.

   Η περίπτωση του Σπύρου

   Ο 40άχρονος Σπύρος ζήτησε τη βοήθειά μου πριν κάποιους μήνες για το ενδεχόμενο μιας δευτερογενούς ρινοπλαστικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποτυχημένη ρινοπλαστική, στην οποία είχε υποβληθεί πριν πολλά χρόνια. Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, που τον ταλαιπωρούσε, είχε διορθωθεί σε νεαρή ηλικία από ωτορινολαρυγγολόγο. Όμως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρέθηκε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ιστών, με αποτέλεσμα η μύτη, με την πάροδο του χρόνου, να χάσει τα στηρίγματά της, να «πέσει» και να εμφανιστούν δυσπνοϊκά ενοχλήματα, τα οποία χειροτέρευαν καθημερινά. Επρόκειτο, δηλαδή, για την πιο συνηθισμένη περίπτωση μετεγχειρητικής ιατρογενούς βλάβης, η οποία αντί να επιλύσει προβλήματα δημιουργεί καινούρια, καταλήγοντας σε επιδεινωμένη αντί για βελτιωμένη αναπνοή. Με καθαρά ιατρικούς όρους, ο Σπύρος εμφάνιζε και έξω και έσω βαλβίδα, δηλαδή δεν περνούσε αέρας από τα ρουθούνια του.

   Η κακή λειτουργία της μύτης του Σπύρου ήταν εμφανής σε κάθε πτυχή της ζωής του: ο διακεκομμένος ύπνος και οι πονοκέφαλοι είχαν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, επηρεάζοντας αρνητικά την επαγγελματική του ζωή -αφού κατέχει υψηλόβαθμη θέση σε χρηματοοικονομική εταιρεία και η εργασία του απαιτεί συγκέντρωση, εγρήγορση και πνευματική διαύγεια. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόβλημα του στέρησε για πολλά χρόνια τη σωματική άσκηση, αφού λάτρευε τον αθλητισμό αλλά δεν μπορούσε να απολαύσει τα αγαπημένα του σπορ, λόγω της μειωμένης αντοχής που του προκαλούσε η δυσχέρεια στην αναπνοή του.

   Λειτουργική  ρινοπλαστική με τη χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων

   Η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση της μύτης του Σπύρου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πολύωρου και απαιτητικού χειρουργείου. Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν ιστοί για την αποκατάσταση της μύτης, ελήφθησαν πλευρικά μοσχεύματα από το χόνδρινο τμήμα της 5ης και 6ης πλευράς. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε μόσχευμα (στυλίδα) για ανύψωση των ρουθουνιών, μόσχευμα για τη ράχη της μύτης και πλάγια μοσχεύματα για τους άνω χόνδρους της μύτης που έλειπαν. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων σε σημεία-κλειδιά, με όφελος ένα φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα, ελεύθερη ρινική αναπνοή και νέο ελκυστικό σχήμα μύτης.  

   Αμέσως μετά την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της αναπνοής του, ο Σπύρος βίωσε την ξεκούραση και είδε τις αλλαγές στη ζωή του. Η απαλλαγή από τους πονοκεφάλους, η βελτίωση της μηχανικής της αναπνοής του και της ποιότητας του ύπνου του είχαν άμεσα θετική επίδραση και στην επαγγελματική του κατάσταση, αφού αύξησαν τις σωματικές και νοητικές του ικανότητες στον εργασιακό χώρο, τον έκαναν πιο αποδοτικό και τον βοήθησαν να αντλήσει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το επάγγελμά του. Η βελτίωση της υγείας του, παράλληλα, του επέτρεψε να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες, υλοποιώντας τα χόμπυ του και κάνοντας πιο δραστήρια και ευχάριστη την καθημερινότητά του. Και βέβαια, η βελτιωμένη εικόνα του προσώπου του τον απάλλαξε από αρνητικά συναισθήματα, αύξησε την κοινωνικότητά του και βελτίωσε την αυτό-εκτίμησή του, προσφέροντάς  του καλύτερη ποιότητα ζωής και εξέλιξη.

   Σήμερα ο Σπύρος έχει κερδίσει μια άψογη παρουσίαση του εαυτού του, αφού χάρη στη ρινοπλαστική απέκτησε, πέρα από τη βελτίωση της εικόνας του προσώπου του, μια συνολικά βελτιωμένη εικόνα σώματος, μέσω της άσκησης και της αλλαγής του τρόπου ζωής του.